Dat is vervelend; u moet de opdracht annuleren. Dat kan gebeuren. Hieronder leest u hoe wij daar mee omgaan.

Annuleren !
U kunt tot 21 dagen voor aanvang van de opdracht kostenloos annuleren.
Daar doen ik niet moeilijk over.
Tot 7 dagen voor aanvang wordt 50% van de geoffreerde kosten in rekening gebracht.
Annuleert u een week of korter van te voren, dan brengen wij 100% van de kosten in rekening.

Als u met mij een afspraak maakt, dan reserveer ik dat tijdstip voor u. Dat betekent dat een opdrachtgever die mij na het maken van die afspraak belt voor een opdracht op datzelfde tijdstip, achter het net vist. Ik vertel die opdrachtgever dan dat ik niet meer beschikbaar ben. Dat is soms best pijnlijk.

Ik zeg nee tegen alle opdrachten die komen nadat ik een afspraak met u gemaakt heb — ook de leuke en lucratieve! Mijn afspraak met u is heilig!

Het komt namelijk geregeld voor dat ik met iemand heb afgesproken dat ik een middag een congres kom fotograferen. En dat dan even later een opdrachtgever mij belt met een opdracht voor een aantal dagen, maar dat levert een conflict met de afspraak die er al stond. Dan vertel ik die tweede opdrachtgever dat ik niet meer beschikbaar ben, en gaat die opdracht mijn neus voorbij. Het wordt dan helemaal bitter als u vervolgens belt dat de opdracht dan niet doorgaat.
U begrijpt: dat kan niet. Ik leef van de inkomsten van mijn fotografie. Ik organiseer mijn leven (ook mijn gezinsleven en mijn sociale leven, om mijn afspraken heen. Als u 3 weken voor dato belt is het vaak nog wel mogelijk om een andere opdracht te vinden. Maar 3 dagen voor dato, dat gaat moeilijk. Vandaar dat een professionele fotograaf zijn/haar annuleringsvoorwaarden zo inricht.

Ik moet daar ook vrij streng en duidelijk in zijn. Op de een of andere manier denken toch relatief veel mensen dat de fotograaf het risico wel kan nemen. Dat is niet zo. 

Wat de reden ook is….
Altijd leuk om even een opsomming te geven van redenen die mensen geven om de opdracht te annuleren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik heb het wel eens gehoord…

Sorry, maar een collega had ook al een fotograaf ingehuurd…
Sorry, maar mijn collega gaat toch de foto’s maken…
Sorry, ik had de offerte al goedgekeurd, maar mijn chef vindt de kosten toch te hoog…
Sorry, we geven toch de voorkeur aan video…
Sorry, het weer ziet er niet zo goed uit….
Sorry, de kosten van de band vallen hoger uit en nu pas jij niet meer in het budget…
En ga zo maar door. De moraal van het verhaal is dit. Als u mij een opdracht geeft, zeg ik daarna nee tegen alle opdrachten die er daarna op mijn pad komen — hoe lucratief of leuk die ook zijn. Dan verwacht ik ook dat u de afspraak ook serieus neemt. U accepteert, net als ik, het risico van de afspraak. Dat is namelijk hoe professionals met elkaar om gaan.