Photo & Events checklist voor bruidpaar
Het zou natuurlijk erg zonde zijn als jullie op deze dag iets zouden vergeten. Hiervoor hebben wij een checklist voor jullie opgesteld en hopelijk zal deze jullie helpen.
Twaalf tot zes maanden voor jullie huwelijk
* Zijn jullie ouders en directe familieleden al op de hoogte gesteld van jullie trouwplannen? Doe dit zo snel mogelijk, voordat ze het van anderen horen.
* Stel samen de huwelijksdatum vast. Bedenk ook alvast waar en op welk tijdstip.
* Bespreek met alle betrokkenen de kosten van de bruiloft en stel een budget vast voor elk onderdeel van de bruiloft
* Bepaal de omvang en de sfeer van de bruiloft. Hoeveel mensen wil je uitnodigen aan de hand van het budget en ga je voor een thema of houd je het traditioneel?
* Reserveer nu alvast het stadhuis.
* Reserveer de kerk en maak een eerste afspraak met de geestelijke.
* Om zonder zorgen te kunnen genieten van jouw trouwdag, is de ceremoniemeester de ideale oplossing. Kies een professionele ceremoniemeester en maak met hem/haar een eerste afspraak. Je kunt natuurlijk ook een vriend of vriendin vragen om er een persoonlijk tintje aan te geven.
* Vergelijk de locaties, waar je eventueel het huwelijksdiner, de receptie en/of het feest wilt houden, op sfeer, prijs, parkeergelegenheid etc. Als je je keuze dan gemaakt hebt, wacht dan niet te lang met reserveren.
* Zoek een cateringbedrijf die aan jouw wensen kan voldoen. Vraag welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de menu’s.
* Maak een voorlopige gastenlijst. Leg de lijst op een strategische plek, zodat je, mocht er nog een naam in je op komen, die direct kan noteren.
* Maak een voorlopig draaiboek. Houd nauwkeurig in een boek of schrift bij wat er elke dag gebeurt omtrent de voorbereidingen van je huwelijk. Zo krijg je een mooi overzicht van wat er al geregeld is en wat nog moet gebeuren.
* Wil je een band, DJ of orkest? Ga alvast zoeken naar geschikte muziekverzorging voor je bruiloft. Vraag offertes aan en leg je reserveringen eventueel vast.
* De getuigen moeten tijdig gevraagd worden, aangezien hun personalia bij het doen van de huwelijksaangifte overhandigd moet worden.
* Als je bruidskinderen wilt, bedenk dan hoeveel en wie het worden. Vraag vervolgens of zij willen en kunnen.
* Ben je op de hoogte van alle soorten trouwvervoer? Informeer naar de mogelijkheden.
* Het is verstandig om een verzekering af te sluiten. Wanneer de bruiloft niet door kan gaan door ziekte of er ontstaat brand in de feestlocatie, worden de gemaakte kosten vergoed.
* Begin een verlanglijst op te stellen. Dit is nu al van belang, met name omdat er genoeg tijd moet zijn om de lijst onder de gasten te laten circuleren.

Zes maanden voor jullie huwelijk
* Ga op zoek naar de bruidsjurk van je dromen, accessoires en schoenen. De bruidsjurk moet misschien besteld worden in jouw maat of aangepast worden op jouw figuur, dus doe dit ruimschoots van tevoren.
* Maak een definitief kostenplan.
* Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met de getuigen.
* Informeer bij reisbureaus naar verschillende bestemmingen voor de huwelijksreis.
* Zorg dat alle benodigde trouwpapieren in je bezit zijn.
* Schriftelijke overeenkomsten met de locatieverhuurder, de fotograaf, het vervoerbedrijf, de cateraar etc. zijn van groot belang. Zo heb je alles op papier staan en voorkom je onnodige misverstanden.
* Reserveer een bruidssuite voor de huwelijksnacht.
* Stel je eventuele werkgever tijdig op de hoogte van vrije dagen op en na de bruiloft. Om niet in al het werk van de voorbereidingen om te komen, kun je misschien het beste een aantal dagen voor de bruiloft vrij nemen.
* Ga in ondertrouw. Dit moet minimaal 14 dagen voor de huwelijksvoltrekking plaatsvinden. Anderzijds moet het huwelijk dan wel binnen een jaar na aangifte voltrokken worden Maak ook meteen een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Vier maanden voor het huwelijk
* Nu is het tijd voor de bruidegom om zijn bruidskleding uit te zoeken. Zorg dat je je kleding afstemt op de stijl en kleur van de trouwjurk van de bruid. Als dit nog geheim is, kan je hier bijvoorbeeld achter komen door bij de moeder, zus of vriendin te vragen.
* Heeft de moeder van de bruid nog geen idee van wat ze op de grote dag zal dragen, ga dan met haar mee om advies te geven.
* Zorg dat je verlanglijst nu af is. Zet in een boekje of schrift op elke pagina één cadeau, zodat de gasten er een cadeau uit kunnen scheuren. Je kunt ook naar de winkel van je keuze gaan om een bruidslijst samen te stellen.
* Maak een draaiboek van de eventuele kerkelijke ceremonie en zorg dat de ceremoniemeester ook een exemplaar heeft.
* Heb je besloten om bruidskinderen te nemen, dan is het nu van belang dat je weet wat ze zullen dragen. Bespreek dit ook met de ouders en de kinderen zelf, want als zij de kleding niet leuk vinden, zullen zij zich de hele dag ongemakkelijk voelen.
* Bespreek ook wie er voor de kosten opdraait.
* Het is misschien leuk om een aantal danslessen te nemen. Bij een traditionele bruiloft is de eerste dans namelijk voor het bruidspaar. Zo komen de danspassen weer naar boven als je al eens wat danslessen hebt gehad. Heb je nog nooit stijl gedanst, dan is dit een mooie gelegenheid.
* Boek de huwelijksreis

Drie maanden voor jullie huwelijk
* Maak een definitieve gastenlijst. Maak een onderverdeling in gasten voor de receptie, het diner of feest, of voor de hele dag.
* Bestel nu de uitnodigingen bij een drukkerij en vraag alvast naar de bijpassende enveloppen, zodat je al kunt beginnen met het schrijven van adressen. Verstuur ze zo’n zes tot acht weken van tevoren. Zet onder aan de uitnodiging R.S.V.P., zodat je weet hoeveel gasten aanwezig zullen zijn op de bruiloft. Regel ook al het overig drukwerk (menukaarten, programmaboekje etc.).
* Stel het cateringbedrijf op de hoogte van het soort menu dat geserveerd moet worden op jullie huwelijksdiner. Bespreek ook de eventuele hapjes voor tijdens de receptie.
* In Nederland trouw je, zonder vooraf iets te regelen, in gemeenschap van goederen. Besluit je nou om huwelijkse voorwaarden op te laten maken, maak dan een afspraak met de notaris.
* Ga je voor je verlanglijst naar een winkel naar jouw keuze om een bruidslijst samen te stellen of verspreid je zelf een lijst?
* Bepaal bij dit laatste hoe je hem laat circuleren.
* Bij een traditionele trouwerij verzamelen zich een aantal door het bruidspaar uitgenodigde gasten bij het huis van één van het bruidspaar, vanwaar een bruisstoet zal vertrekken. Wie worden de leden van deze bruidsstoet? Stel hun hiervan persoonlijk op de hoogte, zodat zij jullie huwelijksdag alvast vrij kunnen houden.
* Probeer originele bedankjes te vinden voor de gasten. Traditioneel zijn dit bruidssuikers, snoepjes gemaakt van suikergoed, maar tegenwoordig is er een legio aan originele bedankjes.
* Neem met de dominee of pastoor de huwelijksvoltrekking in de kerk door.
A* ls je lekker verzorgd en ontspannen het huwelijk in wilt gaan en er stralend en gezond uit wilt zien, ga dan vanaf nu regelmatig naar de schoonheidsspecialiste.

Twee maanden voor jullie huwelijk
* Verstuur de uitnodigingen zo’n zes tot vier weken voor de huwelijksdatum.
* Ga naar de kapper voor een proefkapsel, dit is een goede manier om het vlot te laten verlopen op de dag zelf en zo kun je ook even wennen aan je uiterlijk. Maak meteen een afspraak voor de huwelijksdag zelf.
* Koop de trouwringen of gebruik je verlovingsringen. Vergeet ze dan niet opnieuw in te laten graveren. Pas de ring ook aan je ringvinger van de andere hand, deze verhuist namelijk naar de andere kant.
* Is je paspoort nog geldig? Heb je een visa nodig voor je huwelijksreis? Denk bij een verre reis aan inentingen.
* Koop cadeautjes voor de bijzondere gasten, denk hierbij aan bruidskinderen en de ceremoniemeester. Het hoeft geen duur cadeau te zijn, maar wel iets dat dient als leuke herinnering. Getuigen krijgen volgens de etiquette geen cadeau.
* Organiseer een diner of feestje voor de getuigen en ceremoniemeester.
* Om een bijzondere herinnering te hebben aan je bruiloft, is het misschien een idee om naast de ringen nog een persoonlijk cadeau te kopen voor je aanstaande.
* De ceremoniemeester eventuele programmaboekjes voor de kerk overhandigen om deze daar uit te delen.

Zes weken voor jullie huwelijk
* Houd nauwkeurig een lijst bij van het aantal gasten dat op jullie bruiloft aanwezig zal zijn. Noteer eveneens welke cadeaus je al hebt ontvangen, met daarbij de namen van de gevers. Dit is met name van belang voor het schrijven van de bedankbriefjes.
* Maak een afspraak bij de bloemist en bestel het bruidsboeket, de corsages en eventueel de boeketjes van de bruidsmeisjes. * Indien het vervoersbedrijf er niet zelf voor zorgt, moet je ook de bloemversiering van de trouwauto’s bestellen.
* Als een aantal gasten van ver moet komen, kun je het beste een hotelkamer reserveren. Indien je dit liever niet zelf doet, maar dit liever aan de gasten zelf wilt overlaten, is het handig om een lijstje te maken met een aantal mogelijkheden.
* De definitieve volgorde van de bruidsstoet moet samengesteld worden. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt dit ook aan de ceremoniemeester overlaten. Hier zijn etiquette over te vinden.
* Maak een definitieve tafelschikking. Voor een tafelschikking zijn regels, waar je je aan kan houden als je een traditionele bruiloft hebt. Er zijn een aantal mogelijkheden, maar waar je je in ieder geval aan moet houden, is de standaardregel dat er om en om een man en vrouw zitten
* Houdt één van de getuigen de ringen bij zich tot aan het altaar of hebben jullie daar een trouwringkussentje voor? Overleg met je partner wat jullie willen.
* Doe een dag je lingerie aan voor je bruiloft. Er is nu nog genoeg tijd om een ander setje te kopen, indien je je hier niet prettig in voelt.
* Zorg dat je genoeg panty’s hebt voor onder je bruidsjurk, zodat een mogelijke ladder je trouwdag niet zal verpesten.
* Ga eventueel naar een zonnestudio voor een zonnebankkuurtje. Hier zul je lekker van ontspannen tijdens alle drukke dagen en je zult er stralend uitzien in je bruidsjurk met een kleurtje in het gezicht.

Vier weken voor jullie huwelijk
* Een professionele fotograaf weet precies de goede en mooie momenten van de bruiloft vast te leggen. Toch is het belangrijk om hem mee te delen op welke momenten hij zeker foto’s moet maken. Door hem een definitief draaiboek te geven, kan hij van tevoren zien wanneer die momenten zijn.
* De ceremoniemeester krijgt ook een kopie van het draaiboek.
* Neem het draaiboek van de kerkelijke ceremonie nog eens met de geestelijke door.
* Koop een receptieboek en pennen om bij de entree neer te leggen voor de gasten.
* Sluit een reisverzekering voor de huwelijksreis af.
* Ga naar de schoonheidsspecialiste voor een proefmake-up. Maak meteen een afspraak voor de dag zelf. Doe dit in combinatie met de kapper, maar vergeet niet eerst de make-up op te laten brengen en ga dan pas naar de kapper.
* De bruid past nog een keer haar bruidsjurk en de bruidegom past zijn kostuum. Nu is er nog genoeg tijd voor eventuele veranderingen.
* Alle accessoires moeten nu compleet zijn. ‘Something old, something new, something borrowed, something blue.’
* Ga naar je (banket)bakker en bespreek de mogelijkheden wat betreft de bruidstaart. Hij kan tegenwoordig geheel in de stijl van de bruiloft gemaakt worden. Bestel eventueel ook de bruidssuikers.
* Neem met de BABS (Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand), die jullie in het echt zal verbinden, de hele ceremonie door.

Twee weken voor jullie huwelijk
* Wat zijn de taken van de bruidskinderen? Leg duidelijk uit wat ze moeten doen en oefen een keertje zodat ze het beter kunnen onthouden.
* Loop je trouwschoenen ruim van tevoren in. Op je bruiloft zul je veel moeten staan en als je schoenen dan niet lekker zitten heb je kans op blaren.
* Maak een lijst met alle benodigdheden voor de huwelijksreis. Op die manier hoef je vlak voor je huwelijk niet al te veel na te denken met al die drukte en ga je geen dingen vergeten.
* Neem het gehele programma door om zeker te weten dat alles klopt en in elkaar zit zoals jij dat wilt.
* Indien je hebt gekozen voor de huwelijkslijst, houdt dan contact met de betreffende zaak om te voorkomen dat de keuze uit zowel de goedkopere als de duurdere cadeaus beperkt is.
* Houd er rekening mee dat je misschien verrast wordt door vrienden met een vrijgezellenfeest.

Een week voor jullie huwelijk
* Zorg dat de catering het precieze aantal gasten weet, om zo misverstanden te voorkomen.
* De bruidegom moet in deze week naar de kapper.
* Wil je dat iedereen van jullie huwelijk afweet, plaats dan nu een huwelijksaankondiging in de krant.
* Om te voorkomen dat je bruidsjurk anders zit dan toen je hem kocht, door bijvoorbeeld gewichtsverandering of door de lingerie die je er onder draagt, pas je voor de laatste keer je bruidsjurk met lingerie en accessoires. Kleine wijzigingen kunnen nu nog worden aangebracht.
* Schrijf een speech voor aan tafel. De toon van de speech is over het algemeen vrolijk en licht.
* Neem het programma nog eens door met de ceremoniemeester, zodat alles vlekkeloos verloopt op de grote dag.
* Het is tijd voor de manicure. Om extra verwent te worden en lekker te ontspannen is het misschien niet overbodig om naar de pedicure te gaan. Je hebt een lange dag voor de boeg en je staat veel.
* Is het stadhuis, de kerk, de feestlocatie, het hotel etc. gereserveerd en zijn alle afspraken gemaakt? Controleer voor de laatste keer of dit allemaal is gebeurd.
* Rijd nog een keer de route naar gemeentehuis, kerk en hotel. Misschien is er iets veranderd aan jullie route. Dan kun je nog een andere route kiezen.
* Pak je koffers voor de huwelijksreis en bevestig de vlucht.
* Heb je ergens één of meer paraplu’s, voor het geval dat het regent op jullie huwelijksdag?
* Trouwringen afhalen.
* Kijk de checklist nog eens door, om te voorkomen dat je iets vergeet.

Een dag voor jullie huwelijk
* Op de trouwdag zelf is het handig om voor wat contant geld te zorgen voor eventuele betalingen, zoals fooi. Neem ook een klein tasje met wat persoonlijke spulletjes mee.
* Ringen klaar leggen.
* Nu rest alleen nog maar om lekker te ontspannen en bijtijds naar bed te gaan.

Jullie huwelijksdag
* Ga op deze dag eerst naar de schoonheidsspecialiste en daarna pas naar de kapper
* Vergeet niet op deze dag door alle drukte het bruidsboeket, de ringen en de bruidssuikers/bedankjes mee te nemen.
* Probeer op de dag zelf zoveel mogelijk te genieten van een geweldige dag.

Na de huwelijksreis
* Schrijf de bedankbriefjes, voor het ontvangen van de geschenken, niet te laat. Zorg dat dit binnen 6 weken gebeurt.
* Informeer bank en geef de evt naamswijziging door.