Auteursrechten?

Op foto’s rusten auteursrechten. Dit is geregeld in de auteurswet. Dit betekent dat er voor het gebruik van foto’s duidelijke regels gelden. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de maker (de fotograaf) gebruikt worden, en is naamsvermelding verplicht. Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een gebruikslicentie: de fotograaf geeft u toestemming om de foto’s te gebruiken. Hier staan kosten tegenover. Een licentie heeft altijd een scope: in de licentie wordt bepaald hoe de foto wel en niet gebruikt mag worden. Ze bepaalt oplage, afmetingen, plaats, medium, wie, etc. Gebruik buiten die licentie is niet toegestaan. 

Kunnen wij fotos ook rechten vrij krijgen?

Auteursrechten houden op met bestaan 70 jaar na het overlijden van de maker van een werk. Het antwoord is dus feitelijk ‘ja’, maar u zult nog 70 jaar moeten wachten. Dat is in het voor u meest gunstige scenario, en voor de fotograaf het slechtste scenario. :-). In de praktijk wordt dit alsvolgt opgelost: u kunt een onbeperkte gebruikslicentie verkrijgen. Dit betekent dat u de beelden onbeperkt voor uw eigen doeleinden mag gebruiken. Dit is op het factuur dan apart vermeld.

Portretrecht?

Als u herkenbaar gefotografeerd bent heeft u portretrecht. Dat betekent dat uw foto niet zo maar mag worden gepubliceerd. U moet toestemming geven.
Hier zijn enkele uitzonderingen op.
Werkgevers mogen foto’s van hun werknemers publiceren.
Gasten op een evenement geven doorgaans door hun aanwezigheid toestemming voor gebruik van foto’s waar ze op staan.
Foto’s van straattaferelen waar u niet al te groot op staat mogen ook worden gepubliceerd.
Foto’s met nieuwswaarde mogen ook worden gepubliceerd.
Wilt u fotos gebruiken die door mij gemaakt zijn in een folder ect dan zult u mogelijk het portretrecht met hen moeten regelen. 

Levert u ook RAW bestanden of ontbewerkte fotos?

Nooit! Ik fotografeer  in RAW, maar bewerk de beelden altijd na. U krijgt de bewerkte beelden, die dus ook klaar voor gebruik zijn. Dat zijn dus Jpg bestanden, of indien nodig Tiff of Psd bestanden,

Wij willen graag alle fotos die u gemaakt heeft?

Deze vraag krijg ik wel eens maar begrijpen doe ik het niet. U bedoelt: u wilt ook de onscherpe foto’s, en de foto’s waarop u met uw ogen dicht staat? Dat doe ik dus niet: ik ga geen foto’s aanleveren die niet goed zijn. Ik wil als fotograaf staan voor mijn werk, en foto’s die onder de maat zijn gaan naar de prullenbak.
Vaak komt de vervolgvraag: ja, maar misschien zit er nog een leuke foto in wat u niet opstuurt? Dat begrijp ik dan weer wel, maar mijn wedervraag is altijd: waarom zou ik een leuke foto achterhouden? Daar heb ik toch niks aan? Ik wil u als mijn klant een plezier doen. Dus: leuke foto’s krijgt u – en de rest verdwijnt!

Wij zijn de fotos kwijt heeft u ze nog ?

Waarschijnlijk wel, maar daar zijn altijd kosten aan verbonden. Ik krijg de vraag geregeld, maar het opzoeken, klaarmaken, en daadwerkelijk versturen van foto’s is vaak een tijdrovend klusje. U doet er dus slim aan om uw foto’s zelf goed op te slaan! 

Betalen !

U ontvangt altijd een factuur deze heeft een betaling termijn van 14 dagen. Doordat u mij de opdracht geeft, gaat u akkoord met het voldoen binnen de betalingstermijn van 14 dagen.

We moeten annuleren, kan dat ?

U kunt de afspraak die u met mij maakte tot 3 weken voor tijd kostenloos annuleren, en vervolgens tot 7 dagen voor tijd voor 50% van de afgesproken fotografiekosten. Daarna brengen wij de volledige kosten in rekening. Ik heb ook een agenda en het spreekt voor zich dat ik de tijd gereserveerd heb voor uw opdracht. Ik heb dus niks anders kunnen aannemen omdat uw opdracht stond. Ik leg het graag even uit.

Heeft u een privacyverklaring ?

Zeker lees hier maar eens.

De copyright leest u hier