Bedrijven en organisaties die dronepiloten inhuren om luchtopnamen te maken zijn lang niet altijd op de hoogte van de regelgeving voor het vliegen met drones. Ook weet men niet goed hoe men na kan gaan of een drone-operator wel over de juiste papieren beschikt om de beoogde klus te mogen uitvoeren. Het initiatief ‘Legaal in de lucht’ wil middels voorlichting aan opdrachtgevers verandering brengen in deze situatie.

‘Awareness creëren’
Frank Maters – zelf RPA-L dronepiloot – is één van de initiatiefnemers. “De aanleiding is dat wij merken dat meerdere professionals in de dronesector zich ergeren aan het feit dat er vaak piloten worden ingehuurd zonder de juiste papieren. Dat leidt tot shots die onmogelijk legaal gemaakt kunnen zijn. Met ‘Legaal in de lucht’ willen we awareness creëren bij opdrachtgevers en inzichtelijk maken waar men op moet letten bij het inhuren van dronepiloten.”

Mede-oprichter Chris Reichgelt benadrukt dat ‘Legaal in de lucht’ zeker geen tiplijn voor illegale droneshots wordt. “Wij willen een beweging in het leven roepen waarmee aandacht gevraagd wordt voor het belang van veilige, legale drone operaties. Een soort disclaimer: Legaal in de lucht. We willen niet als politieagent fungeren, maar opdrachtgevers wijzen op de gevaren en duidelijk maken dat dit een beroep is waar gelicenseerde piloten veel geld en tijd in hebben gestoken.”

Tekst : Dronewatch.nl