Na lang een lange tijd van voorbereiden, testen en het vakbekwaam krijgen van de manschappen is het dan eindelijk zover het Grootwater Transport (GWT) gaat operationeel. De regio Gelderland-Zuid heeft twee GWT systemen zijn gestationeerd in Geldermalsen en Beneden-Leeuwen en zijn zowel binnen als buiten onze regio inzetbaar.

Iedere combinatie is een container met in totaal 3 kilometer aan 8”duims (204mm) slangen. De slangen kennen een standaard lengte van 50 en 100 meter.

De container is tevens uitgerust van een Hose Recovery Unit® (HRU) deze hydraulische aangestuurde unit trekt de slangen tijdens het opnemen weer in de container.

De aanhangwagen is voorzien van een Hydrosub® 250 pomp en is in staat om met een hydraulische aangestuurde dompelpomp maximaal 11.000 liter water op 10 bar per minuut te verplaatsen.

De systemen voldoen aan de landelijke prestatie-eisen  en zijn naast regionaal ook interregionaal inzetbaar. De landelijke prestatie-eisen voor GWT systemen zijn;

  • 8000 l/min op 1.500 meter
  • 4.000l/min op 3.000 meter

Bij een alarmering van het GWT systeem rukken uit:

–          Haakarmvoertuig, met slangen container en Dompelpomp aanhanger
–          Tankautospuit
–          PM met aanhanger (in de aanhanger zitten onder ander extra slangenbruggen, wegafzettingsmaterialen en een vat om brandstof bij te kunnen vullen)

De posten Geldermalsen en Beneden-Leeuwen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het vakbekwaam worden met de nieuwe systemen. Ik ging op uitnodiging van de post Geldermalsen mee om te zien hoe het opleiden van het systeem verliep. Hierbij maakte ik een korte video !